- Bitkisel Atık Yağı Nedir?Bitkisel atık yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola ve yağ bitkileri tohumlarından elde edilen yağların genel ismidir. Bitkisel yağ atıkları esas olarak alışveriş merkezlerinde, evlerde, işyerlerinde ve restoranlarda görülür.
- Hangi Atıklar Bitkisel Yağ Kapsamında Değerlendirilmektedir?Kullanılmış kızartmalık yağlar ve son kullanmak tarihi geçmiş katı ve sıvı yağlar yaygın olarak görülen bitkisel atıklardır.
Bitkisel Atıkların Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?
Bitkisel yağ atıklar; lavaboya, toprağa ve su kaynağına dökülmemelidir, yakılmamalıdır ve sabun yapımında kullanılmamalıdır! Bitkisel atıklar, doğaya ve canlılara çeşitli zarar verebilmektedir. Bitkisel atıklar;
- Lavaboya dökülmemelidir çünkü kanalizasyon sistemini tıkayarak, işletme maliyetlerini arttırır, atık su arıtma tesisinin yükünü arttırır ve arıtma verimini olumsuz etkiler ve değerlendirilebilir atığın yok olmasına sebep olur.
- Toprağa dökülmemelidir çünkü toprağı kirleterek toprağın yapısını olumsuz etkiler ve bünyesinde suda çözünebilen kirleticiler yağışlar vasıtasıyla yeraltı suyuna taşınarak yeraltı suyu kirlenmesine sebep olur.
- Su kaynağına dökülmemelidir çünkü su kaynağını kirleterek suda yaşayan canlı yaşamını olumsuz etkiler, su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler ve suda yaşayan canlıların yaşamını olumsuz etkiler, en önemlisi 1 litre atık yağ 1.000.000 litre suyu kirletir.
- Yakılmamalıdır çünkü hava kirliliğine sebep olarak canlı yaşamını olumsuz etkilemektedir.
- Sabun yapılmamalıdır çünkü cilt kanserine sebep olur.
Bitkisel Atık Yağ Nasıl Geri Dönüştürülür?
Bitkisel yağ atıkları, temel olarak beş aşamada geri kazanılabilir. Bu aşamalar şu şekildedir:
- Diğer atıklardan ayrı biriktirilir.
- Belediyelerin veya lisanslı firmaların belirlemiş olduğu toplama noktalarına, atık getirme merkezlerine götürülür.
- Bitkisel atık yağların geri kazanımı konusunda lisans almış firmalar tarafından alınması sağlanır.
- Çevre lisanslı geri kazanım tesislerinde bitkisel atık yağlardan Biyogaz veya Biyodizel elde edilir.
- Motorlu araçlarda kendi başına kullanıldığı gibi yakıta belirli oranlarda karıştırılarak da kullanılabilir.